Kuntien veto- ja pitovoimatekijät!

Julkaistu:

Kuntien veto- ja pitovoimaan vaikuttaa vahvasti yritysten kannalta se, millaista energian saatavuus – ja hinnoittelupolitiikkaa tehdään. Yritykset eivät katso pelkästään paikkakunnan veroäyrin hintaa, koska niillä on muutenkin mahdollisuus säädellä monin eri tavoin tulostaan, josta veronsa maksavat. Tavallisella kuntalaisella asia on toisin ja veroäyrin hinta saattaa vaikuttaa sijoittumiseen.

Otan tässä esiin energianhinnan, jolla on merkittävä vaikutus sijoittumiseen.

Energiaa on tietenkin sähkön kulutusmaksut runsaine siirtomaksuineen, vesi- ja jätevesimaksut sekä lämmitys, lähinnä kaukolämpö.

Sähkön kulutushinnat eivät näyttele tässä yhtälössä paljonkaan. Sähköön liittyvät siirtomaksut veroineen taas vaikuttaa, varsinkin kun ei tahdota ymmärtää, miksi ne ovat niin korkeat. Yrityksille vielä korkeammat, kuin kuluttajille.

Esimerkkinä Kajave nosti yrittäjille siirtomaksua viime vuonna 9,2 %, kun kuluttajille taas 7,0 %.

Yritin tiedustella avoimella kysymyksellä nostojen perusteita, mutta vastaus oli hyvää päivää kirvesvartta tyylinen. Eli, eipä siitä ottanut Erkkikään selvää.

Kaukolämmön osalta tein myös vertailua.

Kainuussa tiedetään, että Kuhmossa on verrattain toimiva kaukolämpöä tuottava laitos yhdessä kaupungin ja paikallisen teollisuuslaitoksen omistamina. Laitos tuottaa puhdasta energiaa, paikallisesti tuotetulla raaka-aineella sekä vihreää sähköä. Lämmön jakelun taas huolehtii kaupungin 100-prosenttisesti omistama jakeluyhtiö.

Yhtiöt ovat erinomaisessa kunnossa ja kantavat ns. yhteiskuntavastuuta.

Otan kolme esimerkkiä hinnoittelusta, koskien tammikuun 2021 laskutusta:
1) Kuhmossa liike-/asuinkiinteistö, 952 m2, lasku 915,89 €, alv 0
2) autohallikiinteistö Kuhmossa, 360 m2, lasku 336,64 €, alv 0 ja
3) autohallikiinteistö Sotkamossa, 423 m2, lasku 1749,94 €, alv 0.

Erohan on merkittävä. Sen pystyy ”päissäänkin” laskemaan.

Toki yritysten sijoittumiseen vaikuttavat myös kunnan palvelutekijät, sijainti yms. Mutta teollisuudelle on ensiarvoista energian saatavuus ja edullisuus sekä muu toimintaan tarvittava infra. Ei se, mikä on veroäyrin hinta.

En sano, onko Kuhmo yritysten sijoittumispaikkana parempi kuin joku muu, mutta lämpöenergian osalta se on kiistaton. Ja se on vetovoimatekijä.

Kevätterveisin

Jaakko Kyllönen

Lisää julkaisuja

1.9.2021

Kuntapolitiikan jälkilöylyjä

Kuhmon kaupunginvaltuusto kokoontui 23. elokuuta 2021. Kokouksessa oli esillä luottamuspaikka-asiat, joista on käyty neuvotteluja kesän aikana. Neuvotteluista on annettu julkisuuteen

25.8.2021

Uusi valtuustokausi käynnistyi – uusia raikkaita tuulia tarvitaan

Uuden valtuustokauden alku vaati melkoista ennakkoponnistelua. Lievää painostusta käyttäen saatiin kaupungin elinten paikkajako muistuttamaan käytyjen kuntavaalien tulosta. Neuvottelutulos on kuitenkin

18.6.2021

Lämmin kiitos

Lämmin kiitos luottamuksestanne kokoomusjoukkuettamme kohtaan. On hienoa, että näin pitkän vaaliurakan jälkeen menestyimme niin, että saimme tulevalle valtuustokaudelle yhden lisäpaikan