Kuntien veto- ja pitovoimatekijät!

Julkaistu:

Kuntien veto- ja pitovoimaan vaikuttaa vahvasti yritysten kannalta se, millaista energian saatavuus – ja hinnoittelupolitiikkaa tehdään. Yritykset eivät katso pelkästään paikkakunnan veroäyrin hintaa, koska niillä on muutenkin mahdollisuus säädellä monin eri tavoin tulostaan, josta veronsa maksavat. Tavallisella kuntalaisella asia on toisin ja veroäyrin hinta saattaa vaikuttaa sijoittumiseen.

Otan tässä esiin energianhinnan, jolla on merkittävä vaikutus sijoittumiseen.

Energiaa on tietenkin sähkön kulutusmaksut runsaine siirtomaksuineen, vesi- ja jätevesimaksut sekä lämmitys, lähinnä kaukolämpö.

Sähkön kulutushinnat eivät näyttele tässä yhtälössä paljonkaan. Sähköön liittyvät siirtomaksut veroineen taas vaikuttaa, varsinkin kun ei tahdota ymmärtää, miksi ne ovat niin korkeat. Yrityksille vielä korkeammat, kuin kuluttajille.

Esimerkkinä Kajave nosti yrittäjille siirtomaksua viime vuonna 9,2 %, kun kuluttajille taas 7,0 %.

Yritin tiedustella avoimella kysymyksellä nostojen perusteita, mutta vastaus oli hyvää päivää kirvesvartta tyylinen. Eli, eipä siitä ottanut Erkkikään selvää.

Kaukolämmön osalta tein myös vertailua.

Kainuussa tiedetään, että Kuhmossa on verrattain toimiva kaukolämpöä tuottava laitos yhdessä kaupungin ja paikallisen teollisuuslaitoksen omistamina. Laitos tuottaa puhdasta energiaa, paikallisesti tuotetulla raaka-aineella sekä vihreää sähköä. Lämmön jakelun taas huolehtii kaupungin 100-prosenttisesti omistama jakeluyhtiö.

Yhtiöt ovat erinomaisessa kunnossa ja kantavat ns. yhteiskuntavastuuta.

Otan kolme esimerkkiä hinnoittelusta, koskien tammikuun 2021 laskutusta:
1) Kuhmossa liike-/asuinkiinteistö, 952 m2, lasku 915,89 €, alv 0
2) autohallikiinteistö Kuhmossa, 360 m2, lasku 336,64 €, alv 0 ja
3) autohallikiinteistö Sotkamossa, 423 m2, lasku 1749,94 €, alv 0.

Erohan on merkittävä. Sen pystyy ”päissäänkin” laskemaan.

Toki yritysten sijoittumiseen vaikuttavat myös kunnan palvelutekijät, sijainti yms. Mutta teollisuudelle on ensiarvoista energian saatavuus ja edullisuus sekä muu toimintaan tarvittava infra. Ei se, mikä on veroäyrin hinta.

En sano, onko Kuhmo yritysten sijoittumispaikkana parempi kuin joku muu, mutta lämpöenergian osalta se on kiistaton. Ja se on vetovoimatekijä.

Kevätterveisin

Jaakko Kyllönen

Lisää julkaisuja

9.6.2022

Valkea kevät, kaunis kesä

Kurjan sotakevään vaikutukset ovat hiljalleen hiipimässä kohti Suomea, Kainuuta ja Kuhmoakin. Kun Venäjä aloitti roistomaisen hyökkäyksensä, vilahteli keskustelussa kysymyksiä siitä,

20.12.2021

Pian on aluevaalien aika

Muutaman viikon kulutta on ensimmäisten aluevaalien aika.  Uusi yhteiskunnan organisointi vaatii uudet päättäjät, jotka tekevät maakunnallisia päätöksiä.  Mitä se tarkoittaa

1.9.2021

Kuntapolitiikan jälkilöylyjä

Kuhmon kaupunginvaltuusto kokoontui 23. elokuuta 2021. Kokouksessa oli esillä luottamuspaikka-asiat, joista on käyty neuvotteluja kesän aikana. Neuvotteluista on annettu julkisuuteen