Kuntien veto- ja pitovoimatekijät!

Julkaistu:

Kuntien veto- ja pitovoimaan vaikuttaa vahvasti yritysten kannalta se, millaista energian saatavuus – ja hinnoittelupolitiikkaa tehdään. Yritykset eivät katso pelkästään paikkakunnan veroäyrin hintaa, koska niillä on muutenkin mahdollisuus säädellä monin eri tavoin tulostaan, josta veronsa maksavat. Tavallisella kuntalaisella asia on toisin ja veroäyrin hinta saattaa vaikuttaa sijoittumiseen.

Otan tässä esiin energianhinnan, jolla on merkittävä vaikutus sijoittumiseen.

Energiaa on tietenkin sähkön kulutusmaksut runsaine siirtomaksuineen, vesi- ja jätevesimaksut sekä lämmitys, lähinnä kaukolämpö.

Sähkön kulutushinnat eivät näyttele tässä yhtälössä paljonkaan. Sähköön liittyvät siirtomaksut veroineen taas vaikuttaa, varsinkin kun ei tahdota ymmärtää, miksi ne ovat niin korkeat. Yrityksille vielä korkeammat, kuin kuluttajille.

Esimerkkinä Kajave nosti yrittäjille siirtomaksua viime vuonna 9,2 %, kun kuluttajille taas 7,0 %.

Yritin tiedustella avoimella kysymyksellä nostojen perusteita, mutta vastaus oli hyvää päivää kirvesvartta tyylinen. Eli, eipä siitä ottanut Erkkikään selvää.

Kaukolämmön osalta tein myös vertailua.

Kainuussa tiedetään, että Kuhmossa on verrattain toimiva kaukolämpöä tuottava laitos yhdessä kaupungin ja paikallisen teollisuuslaitoksen omistamina. Laitos tuottaa puhdasta energiaa, paikallisesti tuotetulla raaka-aineella sekä vihreää sähköä. Lämmön jakelun taas huolehtii kaupungin 100-prosenttisesti omistama jakeluyhtiö.

Yhtiöt ovat erinomaisessa kunnossa ja kantavat ns. yhteiskuntavastuuta.

Otan kolme esimerkkiä hinnoittelusta, koskien tammikuun 2021 laskutusta:
1) Kuhmossa liike-/asuinkiinteistö, 952 m2, lasku 915,89 €, alv 0
2) autohallikiinteistö Kuhmossa, 360 m2, lasku 336,64 €, alv 0 ja
3) autohallikiinteistö Sotkamossa, 423 m2, lasku 1749,94 €, alv 0.

Erohan on merkittävä. Sen pystyy ”päissäänkin” laskemaan.

Toki yritysten sijoittumiseen vaikuttavat myös kunnan palvelutekijät, sijainti yms. Mutta teollisuudelle on ensiarvoista energian saatavuus ja edullisuus sekä muu toimintaan tarvittava infra. Ei se, mikä on veroäyrin hinta.

En sano, onko Kuhmo yritysten sijoittumispaikkana parempi kuin joku muu, mutta lämpöenergian osalta se on kiistaton. Ja se on vetovoimatekijä.

Kevätterveisin

Jaakko Kyllönen

Lisää julkaisuja

22.2.2023

Ehdokkaita eduskuntaan tarjolla

Tänään 21.2. jätetään viranomaisille listat eri kansanedustajaehdokkaista.  Suurilla puolueilla on varmaankin täydet listat – ehdokkuuksista on monessa tapauksessa kilpailtu kovastikin. 

12.11.2022

Vuosi aluevaltuustoaikaa takana – mitä on saatu aikaan

Kainuussa alkaa olla vuosi hyvinvointialueen aikaa. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä on tehty ja saatu aikaan sekä mitä pitäisi vielä

24.10.2022

Aina jotain hyvääkin

Vaikka kuinka miettisin, en löydä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan muuta kuin yhden hyvän puolen, mutta yhden löydän kuitenkin. Sodan sytyttyä kaivoin