Paluumuuttajille tarvitaan houkuttimia

Julkaistu:

Kunnat tekevät työtä, jotta saisivat vähenevien asukaslukujen katteeksi paluumuuttajia. Paluumuuttajia motivoi työpaikat, harvemmin muut syyt. Maahanmuuttajista ei puhu kukaan.

Kuhmossakin paluumuuttajat olisivat tärkeä tekijä väestökasvun vauhdittajina. Heidän saamisekseen tarvitaan houkuttumia, vetovoimaa.

Toimenpiteinä on tarjottu muun muassa etätyömahdollisuuksia.

Tämä edellyttää toimivia, hyviä tietoliikenne- ja verkkoyhteyksiä. Onko Kuhmossa valmiuksia tähän? Ei. Kaikilla perukoilla yhteydet eivät vielä toimi luotettavasti ja nopeasti.

Paluumuuttajille on tarjolla myös edullisia kiinteistöjä, mutta kaikki eivät halua remppaamaan niitä vaan haluavat rakentaa omansa. Tätä varten tarvitaan rakentamiseen soveltuvia tontteja, ennen kaikkea rantatontteja, jotka kiinnostaisivat.

Onko Kuhmossa tähän valmiuksia?

Kunnan tulisi kaavoitus- ja maapolitiikalla huolehtia, että Kuhmossa on riittävästi tarjontaa tonttikysyntää varten. Esimerkkinä voidaan pitää naapuripitäjää Sotkamoa, joka rohkeasti lähti kaavoittamaan rantatontteja. Tontit näyttävät tehneen kauppansa. Moni kuhmolainenkin on muuttanut naapurikuntaan asumaan. Vastaavalla tavalla on toimittu Suomussalmella.

Toki edellisten elementtien lisäksi tarvitaan myös muita viihtyvyystekijöitä, joilla on veto- ja pitovoimaa.

Pitäisikö Kuhmossakin aktivoitua tonttipolitiikassa ja alkaa kaavoittamaan rakentamiseen kannustavia omakotitontteja. Myös yksityisiä maanomistajia pitäisi saada innostumaan tonttikauppaan.

Vapaa – ajan rakentamiseen soveltuvia tontteja Kuhmosta löytyy, mutta ne eivät sovellu vakituiseen asumiseen. Nykyajan ihminen ei halua välttämättä kesämökkiä jos saa yhdellä rakentamisella omakotitalon ja kesämökin.

Kuhmossa on myös asemakaava-alueella lukuisa määrä purkukunnossa olevia rakennuksia, joissa yleensä on hyvä tonttikoko, lisäksi kiinteistölle on valmiina kaupungin infra. Nämä kohteet pitäisi luetteloida. Esitänkin, että kaupungin toimesta selvitetään edellä mainittua asiaa. Lisäksi tarvitaan kipeästi tarjolle paluumuuttajille sopivia uusia ranta- ja muita tontteja.

Jaakko Kyllönen

Kuntavaaliehdokas, Kokoomus

Lisää julkaisuja

22.2.2023

Ehdokkaita eduskuntaan tarjolla

Tänään 21.2. jätetään viranomaisille listat eri kansanedustajaehdokkaista.  Suurilla puolueilla on varmaankin täydet listat – ehdokkuuksista on monessa tapauksessa kilpailtu kovastikin. 

12.11.2022

Vuosi aluevaltuustoaikaa takana – mitä on saatu aikaan

Kainuussa alkaa olla vuosi hyvinvointialueen aikaa. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä on tehty ja saatu aikaan sekä mitä pitäisi vielä

24.10.2022

Aina jotain hyvääkin

Vaikka kuinka miettisin, en löydä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan muuta kuin yhden hyvän puolen, mutta yhden löydän kuitenkin. Sodan sytyttyä kaivoin